Yunanistan’ın en büyük ikinci şehri Selanik, bir kültür başkentidir. Ayrıca Yunanistan’ın ekonomik ve ticari anlamda en önemli şehirleri arasındadır. Şehrin kurulma tarihi M.Ö 315 yılına tekabül eder. Kurucusunun Makedonya’nın Kralı Kossandros olduğu tarihi kaynaklarda bahsedilmektedir.
Tarihte kültürel bakımdan en zengin şehirler arasında olduğu söylenebilir. Nitekim şehirde yaşayan milletler tarih boyunca farklılıklar göstermiştir. Bu farklı kültürler Selanik’e turizm bakımından çok şey katmıştır. Sokakları kültür ve sanat eserleriyle dikkat çekmektedir. Ayrıca şehir kültürel miraslara sahip olduğu kadar, modern çağa da ayak uydurmayı başarmıştır. Selanik, edebiyat ve sanat bakımından da çok gelişmiş bir şehirdir.
Yemek konusunda da farklı ulusların tatlarıyla zenginleşmiştir. Selanik‘e gitmek isteyen turistler özellikle şehrin mimarisine, edebiyatına ve sanatına olan ilgilerinden dolayı tercih etmektedirler. İklimi ne fazla sıcak ne de fazla soğuk olmadığından gezip görülebilecek şehirler arasında bulunuyor.
Selanik’e Gitmek İsteyenler Nereleri Ziyaret Edebilirler?
Aya Dimitri Kilisesi
Henüz 4. yüzyılda inşa edilmiş Aya Dimitros Katedrali Unesco Dünya mirasları arasında bulunmaktadır. Kiliseyi koruyan kişi olarak bilinen Aziz Dimitri’nin katedralin altında yattığı söylenmektedir. Orada bulunan çeşme suyunun da şifalı olduğu söylenmektedir.
1917 yılındaki yangından da etkilenen katedral,1949 yılında tekrar kullanıma açılmıştır. Ayrıca Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu evin caddesinin üzerinde yer almaktadır. Selanik’e gideceklerin uğrayabileceği kültürel bir mirastır.
Madiano Market
Selanik’e gideceklerin kültürel yerlerini gezdikten sonra vakit geçirebileceği yerlerden biriside Madiano market. Balıktan, kuruyemişe kadar yiyecek bulunabilecek büyük bir market.
Aya Sofya Kilisesi
Azize Sofya, olarak bilinen bir rahibenin adını taşıyan kilise 620 yıllarında yapılmış. Osmanlı himayesine geçtikten sonra camiye dönüştürülmüştü. Ancak 1912 yılında tekrar Yunanistan himayesine geçince kiliseye dönüştürülmüştür. 1988 yılında Unesco tarafından dünya mirasları listesine alınmıştır.
Aristotales Meydanı
Selanik şehrinin en kalabalık yerlerinden olan Aristotales Meydanı 1950 yıllarında inşa edilmiştir. Meydanın tam ortasında Makedonya Kralı Büyük İskender’in heykeli bulunmaktadır. Meydanın içerisinde kitapçılar, kafeler, alışveriş merkezleri bulunuyor.
Mustafa Kemal Atatürk’ün Evi
Selanik’e Türkiye’den giden kişilerin ilk duraklarından biri de Atatürk’ün doğduğu evi. Bir Türk mahallesi olan Anapoli’ dedir. Günümüzde ise müze olarak sergilenmektedir. Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu ev Osmanlı döneminden kalan nadir yerlerden birisidir.
Beyaz Kule
Selanik’in simgelerinden biri olan Beyaz Kule’nin yapımı Kanuni Sultan Süleyman’a kadar uzanmaktadır. Osmanlı döneminde zindan kulesi olarak da kullanılmıştır. Selanik’in Yunanistan himayesine girişinden sonra beyaza boyanmış ismi de Beyaz Kule olarak değiştirilmiştir.
Ladadika Bölgesi
Ladadika bölgesi, Eleftheria Mahallesi’nden sonra gelen tarihi bir mahalledir. İsmini yağ ürünlerinden almaktadır. Şu sıralarda ise kentin eğlence merkezlerinden biri haline gelmiştir.
Yedi Kuleler
Osmanlı’nın kuruluş dönemlerinde inşa edilmiş bir yapıdır. Zincirli kule olarak da bilinen kuleler daha sonra yedi kule olarak anılmaya başlanmıştır.
Kamara Meydanı
Şehrin merkezi olarak bilinen yoğun bir yer. Milattan sonra yapılan kemeriyle de tarihi bir mekan görüntüsündedir.
Kutsal Havariler Tapınağı
Selanik surlarının hemen batısında yer alan tapınak, şehrin en güzel yerlerinden biridir. Özellikle turistlerin uğrak yeri olmayı başarmıştır.
Selanik bir kültür merkezidir. Bunlar gibi daha birçok yapılarıyla da kültür turistlerinin gözdesi olmuştur.
Selanik gibi tarih dolu bir şehirde yatırım yapmak veya ev almak isterseniz bize ulaşabilirsiniz.