İnsanlar farklı nedenler ile başka ülkenin vatandaşı olmak isteyebilir. Ancak başka ülkenin vatandaşı olmak gözüktüğü kadar kolay değildir. Bazı prosedürleri yerine getirmek gerekir. Yunanistan vatandaşı olmak için aşağıdaki prosedürleri yerine getirmelisiniz;
- Yunanistan’da doğmak: Ebeveynlerden yalnızca bir tanesi Yunan ise doğan çocuk Yunan vatandaşlığını alabilir.
- Anne baba Yunan olmayıp Yunanistan’da doğan çocuklar: Eğer doğacak çocuğun anne babası yasal olarak 5 yıl boyunca Yunanistan’da ikamet ettiyse doğan çocuk direkt olarak Yunan vatandaşı sayılır.
- Yunanistan’da okumak: 18 yaşına kadar en az 6 yıl Yunanistan’da eğitim aldıysanız 18 yaşına geldiğinizde Yunan vatandaşlığına başvuruda bulunabilirsiniz.
- Anne veya babanın Yunan vatandaşı olması: Eğer Yunanistan’da doğmadıysanız ancak anne veya babanın Yunanistan kökenli ise siz de Yunan vatandaşlığına başvuruda bulunabilirsiniz. Yalnız bu işlemin tamamlanması biraz uzun vakit almaktadır.
- Gayri-resmi çocuklar: Evlilik gerçekleşmeden Yunanistan’da doğan çocuklar Yunan vatandaşı olarak sayılır.
• Evlat edinme: Eğer Yunan bir aile 18 yaşından küçük bir çocuğu evlat edinirse o çocuk Yunan vatandaşı olarak sayılır. - Yunan vatandaşlığına başvuru: Yukarıda belirtilmiş seçeneklerden hiçbirine sahip olmayan bireylerin bu başlık çok dikkatini çekmektedir. Yunan vatandaşlığına başvuru yaptığınız zaman Yunan vatandaşı ile evliyseniz bu aşamada bir adım öndesiniz demektir. Yunan vatandaşı ile evli olmak sizi direkt olarak Yunan vatandaşı yapmaz ancak işlemleri hızlandırmanıza yardımcı olur.
- Yunan vatandaşlığına başvuruda bulunmak için 700 euro başvuru ödenmesinde bulunmak zorundasınız. Ayrıca eskiden 12 yıl olan Yunanistan’da konaklama süresi 7 yıla düşmüştür.
- Tüm bu prosedürleri bir tarafa bırakacak olursak en önemli süreç Yunanca konuşmayı çok iyi derecede bilmek , Yunan tarihi ve kültürünü çok iyi bilmek gerekmektedir. Zira başvuru olumlu ilerlerse, başvuru sahibi , yetkili heyet önünde bu bilgileri test edecek bir sınava tabi tutulmaktadır. Yine de başvurunun olumlu sonuçlanması garanti değildir .
Yukarıda belirtilmiş seçenekler dışında Yunanistan vatandaşı olmanız için bir engel görünmüyor. Bazı ülkeler çift vatandaşlığa karşı çıkmaktadır ancak Yunanistan’da böyle bir sorun yoktur. Yani hem Türk vatandaşı hem de Yunan vatandaşı olabilirsiniz.
Yunanistan’da Emlak Sahibi Olmak
Yunanistan vatandaşı olmaya karar verdikten sonra araştırmaya başlayacağınız konuların başında Yunanistan’da bulunan evler gelecektir. Yunanistan’da hem modern konutlar hem de tarihi hissettiren butik müstakil evler mevcuttur. Her sokakta tarihin kokusu mevcut, sakin bir ortamı var. Yunanistan’da ev almak çok iyi bir fikir olabilir. Sizler de Yunanistan’da bir ev sahibi olmaya karar verirseniz zevkinize ve bütçenize uygun bir ev bakmanızı tavsiye ederiz.