Midilli Adası Türkiye’ye yakınlığı açısından, tatil için en çok tercih edilen yerler arasındadır. Yunanistan’daki adalar içerisinde, yüzölçümü bakımından, üçüncü sırada gelmektedir. Mytilini, eski dönemlerde ün salmış başkenti olması sebebi ile, adının buradan geldiği bilinir ,diğer adı ise Lesvos’dur. Zeytin yetiştirilen bölgede, zeytinyağı üretimi de önemli ticari bir uğraş dalıdır. Midilli’ye girmek için, kapı vizesi denilen bir vizeye ihtiyaç duyulur. Pasaportu olanlar için, kapı vizesi yerine Schengen Vizesi yeterli görülür. Yeşil pasaport sahibi olanlar için, vize alımına da gerek duyulmaz. Midilli’ye ulaşım farklı şekillerde yapılır. Atina’dan uçak seferleri, Yunan vatandaşları tarafından tercih edilir. Türkiye’den araba ile gelmek isteyenler için, belli zamanlarda kalkan, arabalı vapur seferleri bulunur. Taş ve dar sokakları, tipik Ege havası yaratan taş binaları, bölgeye ayrı bir hava katar.Ayrica Yunanistan’ın milli içkisi olan uzo üretiminin de merkezidir ve dünyaca ünlü birçok uzo markası bu adadan çıkmıştır.
Midilli Adası’nın Öne Çıkan Mimari Özellikleri
Provingen ve neoklasik tarzda yapılan mimari yapıları, eskiden kalma taş evler bulunur. Geleneksel taş evlerde göze çarpan önemli detaylar, mermer iç yapılardır. Mermer merdivenler ve demir işçiliği sıklıkla görülür. Taş yapıların içerisinde, ferforje kullanımı oldukça yaygındır. Yapılan modern evlerde de geleneksel mimariden esintiler görülür. Aslına sadık kalınarak restore edilmiş binalar, adanın karakteristik özellikleridir.
Midilli Adası’nın Karakteristik Özellikleri
Midilli Adası’nın karakteristik özelliklerinin başında, eşsiz denizi ve tarihi yapıları gelir. İklimi yazları sıcak, kışları ılıktır. Yaz, kış rahatlıkla oturulabilecek ve yüzölçümü açısından, oldukça büyük bir adadır. Belli aylarda yapılan festivaller, şehre canlılık katar. Halk gösterisi, konserler, seminer ve sergiler, yaza hareket katan, kültür etkinlikleridir.
Midilli Adası’nda Ev Sahibi Olmak
Midilli Adası’nda ev sahibi olmak Türkler için ,Türkiye’ye yakınlığı dolayısı ile kanunen birçok engeller içermektedir.Yunanistan’da, Türkiye’ye yakın adalar ve yine sınıra yakın olan Dedeağaç’ta Türkler için mülk almak yasal prosedürler nedeniyle neredeyse imkansızdır.